zondag 30 november 2008

Eerste les aerodynamica.... (week 10)

Maandag

Laatste les motoren gehad. Was nog een klein beetje theorie over turbinemotoren. Was redelijk pittig, maar gelukkig is de kans klein dat het bij het examen komt. Daarna nog wat voorbeeld examenvragen opgelost. Zoals veel vragen bij het examen zijn er vaak 2 antwoorden goed. maar er is er 1 beter dan de ander.


Donderdag: Eerste les aerodynamica

Het begon al goed, we kregen 2 boeken én een klapper. De klapper bleek gelukkig een vertaling van 1 van de boeken, speciaal gemaakt door Sofia, de Paramount secetaresse.
Na deze 'meevaller' begon de cursus....
Dat viel dus ff tegen! Eerst een stuk of 10 sheets met alleen maar formules.
Misschien een paar minder, maar het waren er wel veel! Over krachten, arbeid, snelheid en vermogen. Dit was alweer heel lang geleden voor mij, MTS tijd zeg maar. Wat ik me wel nog goed kon herinneren is dat ik een 4 had voor dat tentamen. Geen goed vooruitzicht dus.

Later werd het iets minder theoretisch en wel interessanter omdat het meer richting praktijk ging. Bv over de vorm van de rotorbladen of vleugels. Hoe de lucht erlangs stroomt, en waarom je de cyclic/stick naar links moet bewegen bij het opstijgen (omdat ander de heli naar rechts gaat door de kracht van de staartrotor)


Zaterdag, weer eens een praktijkles

Het was alweer 3 weken geleden dat ik mijn laatste praktijkles had gehad. Gelukkig stond er ook nog wat wind wat het nog eens extra moeilijk maakte. Eerst mocht ik van Nadia, de instructrice, de pre flight gaan doen. Hier was ik bijna een half uur mee bezig in de kou! Niet zo prettig, meja, het moet gebeuren. Het vliegen op hoogte ging gewoon goed, maar de grondoefeningen gingen door de wind niet helemaal lekker. Ach ja, totaal heb ik nu 5.5 uur gevlogen en dan ging het nog niet zo heel slecht. Grondoefeningen kosten gewoon wat meer oefening.

dinsdag 25 november 2008

Week 8/9

De logica

Voor de duidelijkheid; meteo en navigatie zijn tijdelijk gestopt. Er komen nu een aantal andere lessen tussendoor. Onder andere dus luchtvaartreglementering en ATC procedures, en algemene kennis.

Het algemene kennis stuk bestaat weer uit een aantal onderdelen;

1. instrumenten, mee begonnen en afgerond
2. voortstuwingsinrichtingen, vorige week mee begonnen, ik noem het motoren voor het gemak
3. luchtwaardigheid
4. systeem, nog niets over bekend
5. cel/rotors, kan ik ook nog niets zinnigs over melden

Algemene kennis is dus 1 examenvak dat uit verschillende onderdelen bestaat.

Het grootste deel wordt nu afgerond, en er volgt nog 1 les in april 2009. Na de algemene kennis gaan we volgend jaar weer verder met meteo, navigatie en luchtvaartreglementering.


Maandag 10-11, 2de les wet en regelgeving

Deze les was al wat praktischer dan de vorige les, en had ook meer met vliegen te maken. Iets interessanter dus. We keken naar restricted/prohibited/danger areas, zie deze kaart (deze kaart voor de dropzones ;) en hier de Nederlandse kaart met wat meer onoverzichtelijke info. Deze kaarten staan in de AIP die we vorige week hebben behandeld, natuurlijk in het En Route gedeelte.

Een prohibited area is bv het paleis van de Belgische koning, en laat dat nu net in een aanvliegroute liggen van Brussel airport. Daar wordt dus iedere keer de wet overtreden...

Danger/restricted areas zijn meestal in gebruik door defensie voor oefeningen.

Verder nog voorrangsregels behandeld. Teveel om op te noemen, in elk geval heb je in een luchtballon altijd voorrang. Nuttig om te weten is nog dat het maximale alcoholpromillage 0,2 promille is.
Maar het beste is natuurlijk altijd; 12 hours between the bottle and the throttle


Donderdag, motoren les 2

Koeling en ontsteking behandeld. Een Robinson 22 maakt gebruik van luchtkoeling. Maar omdat de motor in feite achter de cabine hangt en dus geen luchtstroming opvangt is er een cooling fan die de lucht van achteren aanzuigt.

Wat betreft de ontsteking is het wel interessant om te vermelden dat het een zogenaamde magneto ontsteking is, te vergelijken met een brommer. Deze werkt onafhankelijk van het elektrische circuit. Als de accu uitvalt, zal de motor nog draaien; wel zo veilig.

Praktijk??

Deze week geen praktijkles gehad omdat ik een schutting moest plaatsen in de tuin op zaterdag :(


Maandag motordag, les 3 (17-11)

Het ging deze les vooral over de carburator en alle problemen die het apparaat oplevert. IJsvorming in de carburator is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken. Doordat er een onderdruk heerst kan er zelfs ijsvorming zijn bij temperaturen boven 0. Om dit te vermijden zit er een carb heater op een helicopter/vliegtuig, deze leidt de binnenkomende lucht langs de motor waardoor deze dus warmer wordt. Warmere lucht levert echter weer minder vermogen dus het is niet de bedoeling om de heater altijd aan te laten staan.
Soorten ijsvorming:
- Fuel ice. In een notedop; door het verdampen van de brandstof daalt de temperatuur van de lucht en kan de waterdamp in de lucht gaan condenseren en bevriezen.
- Throttle ice. Als de gasklep niet ver open staat is er dus een kleine opening waar de lucht doorheen stroomt. Door het venturi effect daalt de temperatuur rond de klep en kan er ijsvorming optreden.
- Impact ice. Onderkoelde waterdamp die in aanraking komt met een koud oppervlag. Kan in feite over de hele heli voorkomen, maar ook in de carburator waar het dus het gevaarlijkste is.

Fuel ice en throttle ice kan voorkomen bij positieve omgevingstemperatuur, impact ice niet.


Donderdag, algemene kennis luchtwaardigheid

Over deze les valt niet zo gek veel te vertellen. De avond bestond eigenlijk uit 2 lessen. Eerste les ging over de algemene veiligheid in een vliegtuig of helicopter. Brandblusser...reddingsvesten, etc.
Het tweede deel van de les ging over de preflight check. Dit is in feite een erg uitgebreide check als je alles 1 voor 1 nakijkt...en dat deden we dus. Vergezeld van veel commentaar waardoor de les tot middernacht duurde. Het was wel interessant overigens, maar duurde iets te lang. Hier kun je een overzicht vinden van de preflight checks en waar je op moet letten.


Praktijk?

Zaterdag 22-11 had ik een les gepland, maar laat het nou net heel slecht weer zijn op 1000ft. Om 9.15 belde Nadia dat de les niet doorging vanwege de verwachte neerslag (sneeuw) en de wind op 1000ft. Helaas dus.

zondag 9 november 2008

Week 6/7

Vakantie

Vorige week (week van 27-10) was herfstvakantie in Belgie, dus geen les. Weekje rust was niet heel vervelend.

Wel nog een les gehad bij den Patrick, ging vrij goed. Keek teveel naar de instrumenten en daardoor deed ik onbewust de cyclic naar voren waardoor we sneller gingen, en dus ook gingen dalen.

Ter info, bij gelijkblijvend motorvermogen zal een heli gaan dalen als je versnelt, het vermogen wordt verdeelt over een kracht omhoog, om hem in de lucht te houden, en naar voren, om snelheid te maken. Als de kracht naar voren vergroot wordt, als je dus sneller gaat, zal de kracht omhoog verkleinen, dus ga je dalen.

Na de les wordt altijd verteld wat minder goed ging, en krijg je een beoordeling in je dossier. Het was in elk geval weer 'zeer goed'.


Motoren

Maandag na de vakantie begonnen met motoren. Is een leuke les, want motoren is natuurlijk altijd heel interessant. We hebben het in het algemeen over motoren gehad en meer specifiek de werking van een 4 takt motor met de Carnot cyclus. Ook het P/V diagram en kleptiming diagram kwamen aan bod. Toen was het al vrij laat, dus het was wel pittig om het nog te volgen. Maar uiteindelijk is het wel redelijk logisch en te beredeneren.





Law

Donderdag de eerste les over the law van vliegen. Regeltjes leren dus. Het was een vrij korte les, waarin we wat algemene zaken behandelt hebben zoals wie de regels maakt, welke organisaties er zijn op vlieggebied in Europa en wereldwijd. Daarna een beetje praktijkles door op internet de Belgische AIP te bekijken, dit staat voor Aironautical Information Publication. Hierin staat, zoals de naam al zegt, heel veel informatie voor vliegeniers. Het is onderverdeeld in 3 delen; 1 voor generieke informatie, 1 voor route informatie en 1 deel voor informatie over vliegvelden. voor het Belgische AIP moet je een inlog code hebben, maar de Nederlandse is gewoon hier te vinden.


Medische keuring

Vrijdag 7-11 was het dan zover. Ik moest om 10.30 in Brussel zijn voor de medische keuring klasse 2. Ik was er wat te vroeg, waardoor de eerste 'test' al klaar was om half 11.
Kwam er binnen, en het meisje vroeg me om de uitnodiging, overschrijvingsbewijs voor de kosten, en identificatiekaart....identificatie?? Dat was ik natuurlijk vergeten, en gaf haar de kopie van mijn rijbewijs waar ik al jaren mee rondloop. Ze dacht dat ze dat waarschijnlijk niet zouden accepteren maar mocht toch door. Let wel, ik heb 6 weken moeten wachten om gekeurd te worden. Hierna heb ik niemand meer horen klagen over de kopie, dus ja...belgen.

De eerste test was de ogentest. Er werd gekeken naar kleurenblindheid, wat nogal lastig is als er rode lampjes in de cockpit gaan branden en je denkt dat ze groen zijn. Verder nog stereoscoptisch zicht, gewoon afwijking dat ook bij opticien getest wordt, oogboldruk, lettertjes lezen op afstand en dichtbij, het gezichtsveld.

Tweede test was een gehoor en evenwichtstest. Gehoor werd gemeten zoals bij militaire keuring, ik moest in een hokje gaan zitten en op een knopje drukken als ik een piep hoorde.
Voor de evenwichtstest moest ik in een stoel gaan zitten en kreeg ik 3 elektrodes op mijn hoofd, ik denk om de oogreflexen te meten? Daarna moest ik mijn ogen dichtdoen, van 300 naar 0 tellen in stappen van 3, en de stoel werd rondgedraaid of gekanteld, ik kon het niet zien.
De mevrouw zei dat ze mijn evenwichtigheid ging meten, ik zei dat dat nog wel eens tegen kon gaan vallen, maar het viel nog best mee allemaal.

Hierna moest ik een tijdje wachten waarna ik weer in een ander kamertje werd geloosd. Hier moest ik in een bekertje plassen wat wel goed uitkwam, bekertje was zo vol. Daarna kreeg ik een aantal elektrodes opgeplakt waarmee een ECG werd gemaakt. Daarna moest ik weer wachten op de laatste halte; de doktor. De mat nog de longcapaciteit, was normaal, nam 3 buisjes bloed af en testte de reflexen. Hij bekeek ook nog de uitslag van de ECG en de uitslagen van de voorgaande tests. Die waren allemaal goed. Dus uiteindelijk was ik goedgekeurd. Nu moet ik een aantal weken wachten op het papiertje en dan kan ik daarmee een oefenvergunning aanvragen zodat ik solo mag vliegen, als ik zover ben met de praktijklessen.