maandag 27 oktober 2008

Zwaarste praktijkles!!

Maandag, navigatie

Het was dit keer weer een makkie. We kregen namelijk een superdeluxe KOMPJOETER, dus dat was kaasje voor mij. De hele les beziggehouden met het ding. Als je het eenmaal doorhebt is het goed te doen. Kijk eens hier wat een plaatje van een kompjoeter :)

De bedoeling van het apparaat is het omrekenen van verschillende eenheden. In de luchtvaart gebruikt men meestal gallons en nautical miles en lbs (pounds).

Je kunt er zelfs het benzine verbruik mee berekenen en allerlei andere leuke dingen. Dus een geweldig apparaat deze kompjoeter. Je mag ook alles met de rekenmachine doen, maar dat is natuurlijk niet zo leuk. Je mag ook geen programmeerbare rekenmachines gebruiken op het examen, dus alle omrekenfactoren instellen is er niet bij.

Maar ook bij deze super kompjoeter moet je wel ongeveer weten hoeveel kg in een lbs zit, of liter in een gallon. Het zal ook nooit eens eenvoudig zijn....


Donderdag meteo

Ook deze les ging weer best goed. Het is vrij duidelijk aan het worden. We hebben hoge en lage druk gebieden behandeld, was best interessant ook nog. Naar echte weerkaarten gekeken en de verschillende soorten H en L drukgebieden bekeken. En dat zijn er natuurlijk veeeel.

Hier staat een kaart met isobaren, lijnen die punten verbinden met dezelfde luchtdruk. Mensen van de meteo halen hier informatie uit over aankomende regen, wind, etc.















Zwaarste praktijkles zaterdag

Waarom de zwaarste? Omdat de avond ervoor kanon-avond was tot een uur of 4.

Ik had dus hoofdpijn en ellendigheid, algehele misère dus. Daarbij had ik ook een andere instructeur, of instructrice liever gezegd. Ze neemt ook examens af en is iets strenger dan Bert die ik de lessen ervoor had. Maar wel heel aardig :) Ik moest dus wel mijn uiterste best doen om het te verbergen.

Gek genoeg ging alles heel goed. Kon een paar minuten redelijk stil hangen boven de grond, wat dus erg lastig is. Verder nog stijgen/dalen/versnellen en vertragen geoefend. Dit klinkt als makkelijk, maar dat valt nog best tegen. Je hebt 3 controls die je moet bedienen en een aantal meters; altimeter, variometer, airspeed indicator, horizon en richting. Het is dus net iets lastiger dan op de rem trappen in een auto, maar daarom ook leuker natuurlijk.

Na het vliegen weer enorme hoofdpijn en toen nog ff een uurtje naar huis rijden.

Dus de tip is; drink geen kanon! of met mate misschien.

0 reacties: